Selecteer een pagina

Een design fauteuil is voor het ongetrainde oog slechts een stoel. Een stoel wordt vaak gezien als de ultieme plek om tot rust te komen na een hectische dag. Een echt goede designfauteuil heeft echter een blijvende plaats in de designgeschiedenis. Een ontwerper heeft de afgelopen decennia een stoel ontwikkeld. In sommige gevallen eeuwen, die zo prachtig is dat hij de manier waarop wij onze huizen inrichten verandert. Een stoel wordt ineens meer dan een stoel; het wordt een statussymbool.

Een designstoel vat veel dingen in een korte ruimte samen, waaronder techniek, esthetiek, functionaliteit en vooral inventiviteit. Ook al ben je dol op een bank, een bed of een tafel, geen van die objecten kan tippen aan hoe een uitstekende stoel je hart kan doen smelten. Een geslaagde designstoel gaat verder dan de vereniging van vorm en functie; hij bereikt de status van kunst.

De 20e eeuw was het hoogtepunt van de moderne stoel, omdat toen de beste ontwerpers ter wereld de creatieve taak op zich namen om een bescheiden meubelstuk opnieuw uit te vinden als gevolg van de technische vooruitgang en de opkomst van de mensen.

Misschien lijken designstoelen meer op miniatuurgebouwen, die precies de juiste hoeveelheid verbeeldingskracht en praktische terughoudendheid vereisen.

De meest iconische designstoelen aller tijden
Wilt u uw begrip van design verbeteren? Wij analyseren de meest herkenbare stoelmodellen ooit gemaakt. Of u nu voor het eerst over deze modes leert of nieuwe informatie opdoet over uw favoriete stoel, één ding is zeker: een stoel heeft u veel te bieden.

De perceptie van het publiek van een lange levensduur wordt ook weerspiegeld in deze lijst. (Het stijlvolle publiek, tenminste.) Dat wil zeggen: Deze stoelen gaan al een tijdje mee. Elk item blijft even goed als bij de introductie. Geniet ervan als artefacten, natuurlijk, maar als u verhuisd bent, koop er dan een voor in uw woonruimte, studeerkamer of kantoor. En neem dan plaats in een kunstwerk dat een museum waardig is.

De gevleugelde G-Plan draaistoel van Gommes
De Gommes G-Plan draaistoel met vleugels wordt aangeprezen als de “meest comfortabele stoel ter wereld”. Deze stoelen, geproduceerd tussen 1965 en 1980, hebben gediend als schurkenstoel in verschillende James Bond films. In 1965 werd deze stoel geproduceerd.

Ottoman en Lounge Chair van Eames
De Eames Lounge Chair is een geweldige plek om te beginnen. Dit hedendaagse ontwerp, in 1956 gemaakt door Charles en Ray Eames, is geprezen als “een bijzonder toevluchtsoord voor de ontberingen van het moderne leven”. Het voorgevormde houten frame en de pluche, met leer beklede vulling zorgen voor ongeëvenaard comfort. De meegeleverde voetenbank maakt dit de ideale plek om te ontspannen. Maar wist u dat de Eames hun ontwerp baseerden op de gehavende handschoen van een eerste honkman? Zelfs 65 jaar later blijft dit de ultieme stoel.

Als je goed kijkt, zie je dat het eigenlijk een meer weelderige versie is van hun eerdere experimenten met gebogen multiplex, met leren inzetstukken en een kussen dat kantelt en draait, zoals een vanghandschoen in een multiplex schaal. Vandaag de dag worden comfort, mannelijkheid en een sexy midcentury stijl het best vertegenwoordigd door de Eames Lounge. Zoals deze zijn modellen van oud rozenhout het meest gewild.

Stoelen uit het Ming tijdperk
Het blijkt dat de politiek de geschiedenis van design aanzienlijk kan beïnvloeden. De Chinese Ming-dynastie, die regeerde van 1368 tot 1644, produceerde de luxe artikelen die vandaag de dag worden aangeduid als Ming-dynastie meubilair. Dit klassieke stoelontwerp, bekend om zijn strakke lijnen en zachte rondingen, is tijdloos.

“Papa Bear” Hans Wegner
Om eerlijk te zijn zijn slechts twee of drie van de stoelen op deze pagina echt comfortabel; de meeste zijn gekozen vanwege hun uitzonderlijke esthetiek en/of inventiviteit. Veruit het meest rustgevende stuk is Papa Bear van Hans Wegner. Op de vraag naar de meest comfortabele stoel waarin zij ooit hebben gezeten, noemden ontwerpers vaak de Papa Bear. Iets in de zorgvuldig berekende hoogte en diepte, de zorgvuldige hoeken en de onderzochte kussens maakt hem tot een absoluut ideale wieg. Je wilt pas weer opstaan als je het zelf hebt ervaren.

Gegoten plastic bijzetstoel van Eames
Waarom stoppen bij twee stoelen als de Eames Molded Plastic Side Chair in wezen het modernisme van de middenklasse samenvat? Eames’ baanbrekende gegoten schelpontwerp uit de jaren 1950 toont aan dat stoelen eenvoudig, sculpturaal en in massa geproduceerd kunnen worden. (Hoewel het nu misschien vanzelfsprekend lijkt, was het destijds een belangrijk inzicht). Sindsdien zijn duurzame materialen gebruikt om de Eames Molded Plastic Side Chair opnieuw te ontwerpen.

Louis XIV Stoel
Louis XIV was de drijvende kracht achter het paleis van Versailles, dus het is redelijk om te concluderen dat hij een extravagante kant had. Het blijkt echter dat de voormalige Franse monarch ook een goed gevoel voor meubilair had. De Louis XIV stoel is nog steeds het toppunt van traditionele elegantie door zijn hoge rug, zachte stof en uitgebreide versieringen.

“Stapelstoel” van Verner Panton
De baanbrekende eerste spuitgegoten stoel met één vorm en één substantie die zelfs stapelbaar is. Hij ziet er altijd fantastisch uit, waar je hem ook neerzet. Hij straalt de Swinging ’60s correct uit, hoewel hij pas in 1968 in productie ging, hoewel hij rond 1960 werd ontworpen. Kijk goed naar de techniek die Panton gebruikte om de structurele integriteit van het gebouw te behouden.

Naar onze bescheiden mening is Verner Pantons iconische stoel een schat die blijft geven. Hij is niet alleen stijlvol, maar ook gemaakt van polypropyleen, dat eenvoudig te reinigen is.

Bal stoel
Maak een reis door het verleden met Eero Aarnio’s Ball Chair op de meest stijlvolle manier denkbaar. Dit ongegeneerd moderne ontwerp debuteerde in 1966 op de meubelbeurs van Keulen en is sindsdien een vaste waarde geworden in het hedendaagse design.

Jean Prouve Loungestoel
De Cite fauteuil is een van de vroegste verwezenlijkingen van Jean Prouvé. Hij werd gemaakt voor een wedstrijd om de studentenkamers van de Cite Universitaire in Nancy in te richten. In zijn eigen huis zat Prouvé in deze opvallend ogende fauteuil met prominente leuningen van gepoedercoat plaatstaal en brede leren riemen als armleuningen. Het ruime ontwerp en de aantrekkelijke bekleding dragen bij aan het uitstekende comfort van Cite.

“Egg” van Arne Jacobsen
Het Egg en vele andere meubelen die Jacobsen voor het SAS Royal Hotel in Kopenhagen heeft gemaakt, hebben sindsdien een belangrijk leven buiten het etablissement gevonden. Zijn behendige popweergave van een moderne designfauteuil is een en al rondingen en vloeibaarheid, delicaat en verleidelijk. Als je hem wegdraait van iemand die je wilt negeren of dempen, creëert hij ook een geruststellend coconachtig gevoel van privacy.

“Transat” Eileen Gray
De naam van dit werk, een acroniem voor “transatlantisch”, is gebaseerd op de dekstoelen van stoomschepen. De zitting is een slinger met een beweegbaar hoofdondersteunend deel, en het frame is ingewikkeld gemaakt met verchroomde beugels. De werken van Gray zijn uitstekend en verdienen studie en verzameling in een tijd waarin mannelijke ontwerpers de overhand hadden; haar Dragons fauteuil uit 1917, die oorspronkelijk toebehoorde aan Yves Saint Laurent en Pierre Bergé, bracht op een veiling in 2009 maar liefst 27,8 miljoen dollar op. s Werelds duurste stoel ooit verkocht, zelfs nu nog.

Yoruba Stoel
De Yoruba Chair zal diegenen aanspreken die geloven dat “meer meer is” in design. Deze opvallende stoelen, oorspronkelijk gemaakt voor de koningen en koninginnen van de Yoruba-stam in Afrika, zijn versierd met duizenden kleine glazen kraaltjes. Nog verbazingwekkender is dat het tot 14 weken kan duren om deze stoel te maken.

Big Mushroom-Artifort Pierre Paulin Fauteuil
Altijd een stoel in de buurt. Delicaat en toch krachtig. Kunst die altijd ontspannend is. De permanente collectie van het New York City Museum of Modern Art is vertegenwoordigd in The Big Mushroom van Pierre Paulin. Big Mushroom werd eerder gelanceerd als de F562 en is nu opnieuw gelanceerd. The Mushroom is het eerste meubel waarbij een naadloze, uit één stuk bestaande elastische bekleding wordt gebruikt. Door als inspiratie te dienen voor talrijke andere werken met sculpturale vormen, zal zijn originele vorm het meubel van de jaren 1960 bepalen. Felle kleuren gaan perfect samen met de afgeronde rondingen en de pluchen bekleding voor een unieke en actuele look.

Met de unieke vorm en de destijds revolutionaire productiemethode van deze fauteuil onderscheidde ontwerper Pierre Paulin zich. Pierre Paulin kreeg de inspiratie voor de Mushroom toen hij vrouwen observeerde die gekneed en bedekt waren in badkleding. Voor een stoel had hij dezelfde wens. De elegante vormen en de naadloze elastische bekleding uit één stuk zijn inspiratiebronnen.

Artifort F300
De F300 fauteuil werd in 1967 door Pierre Paulin voor Artifort ontworpen. (Nederland). De polyurethaan bekleding van de F300-serie van Pierre Paulin is gevormd. Om de poten te beschermen bevatten ze doorschijnende PVC doppen. De losse inlegschaal van deze stoel is bekleed met de originele zwarte wollen stof.

Yomi Mojow Fauteuil
Haute Couture dient als inspiratie voor Yomi Mojow Fauteuil. De Yomi Mojow kristallen fauteuil is versierd met stijlvolle biezen die de aandacht vestigen op de moderne kenmerken. Het karaktervolle handgenaaide accent vult de transparantie van de stof perfect aan. Major meubilair, dat verkrijgbaar is in wit, rood of zwart, bevestigt zijn design en uniciteit voor binnen- en buitenleefruimtes en gaat een nieuwe dimensie binnen.

Nemo Draaibare Fauteuil van Driade Zwart
De Driade Nemo fauteuil is een onderscheidend en herkenbaar meubelstuk. Zijn kenmerkende gezichtsvorm doet denken aan vintage Venetiaanse theatermaskers. Nemo is een perfect toevluchtsoord en belooft rust en ontspanning dankzij de hoge rugleuning en diepe zitting. De ogen zijn vervangen door uitsparingen in de rugleuning. Ondanks dat je je op een afgelegen plek bevindt, kun je je er toch mee bemoeien: De Nemo fauteuil verbergt en onthult het individu als een masker.

Ontwerper en architect Fabio Novembre produceerde de Nemo fauteuil voor de Driade Store lijn. De fauteuil is gemaakt van polyethyleen. Omdat de vaste versie zo sterk is, kan hij zowel binnen als buiten worden gebruikt. Nemo wordt ook aangeboden in een draaibare vorm voor gebruik binnenshuis.

Design fauteuil New Kaleidos-B
Of u nu kiest voor de New Kaleidos-b schommelstoel in de woonkamer of in de slaapkamer, hij biedt u het gemak en het comfort dat u nodig heeft. Hij brengt een echte en gastvrije uitstraling in al uw ruimtes. Sledes van massief eikenhout met bekleding van zitting en rugleuning zijn gemaakt van moderne materialen voor een langere levensduur. De New Kaleidos-b schommelstoel is ideaal om te ontspannen, een boek te lezen of te slapen.

Deense design fauteuil
Deense design fauteuils zijn het soort meubels dat je ziet in de wachtkamer van een dokter; ze zijn niet bijzonder modieus maar wel comfortabel en weldadig. Ze zijn ergonomisch verantwoord en hebben precies de juiste hoeveelheid vulling om rugpijn te voorkomen als u er langere tijd in moet zitten.

Een functionele en esthetisch aangename stilering die in veel woonruimten past. Een stevig houten frame is inbegrepen bij deze loungestoel. Zachte, grijze bekleding bedekt de zitting en rugleuning van deze stoel.

De ongelooflijke Deense design fauteuil heeft een prachtig en ongelooflijk uitstekend ontwerp dat de details verrukt en de kamer een aparte uitstraling geeft. De turquoise bekleding werkt heel goed samen met de hele sculpturale loungestoel.

Leer Design Fauteuil
De Leer is een eigentijds ontwerp met Finse invloeden dat architectonisch gebogen eiken voor- en achterpalen bevat. De blanke eiken structuur is geborsteld om de nerven te benadrukken en de ceruse afwerking of een van onze andere 70 afwerkingen te benadrukken. Het ontwerp van deze stoel moet vanuit alle hoeken worden bewonderd, waardoor het een ideale keuze is om in een kamer te zweven.

Jess Earl Stoel
Earl is een leren loungestoel ontworpen door het Nederlandse ontwerpbureau Jess die opvalt door het gebruik van natuurlijke materialen en eenvoudige lijnen. Het bonanza leer, een robuust leer gemaakt van buffelhuid, wordt gebruikt om de aangename kussenvorm van de Earl Lounge stoel af te werken.

Het leer van elke stoel is plantaardig gelooid, waardoor het een verscheidenheid aan aardetinten heeft, van steen tot vervaagd zwart, en kleine kleurvariaties tussen elk stuk. De buitenkant van de stof is met de hand met olie behandeld, waardoor hij ruw aanvoelt en gebreken zoals insectenbeten en krassen zichtbaar blijven. Earl is verkrijgbaar in verschillende maten, met of zonder armleuningen en met een lage of hoge rug. Hij heeft een dun stalen frame.

Welnu, dit zijn slechts enkele van de iconische design stoelen aller tijden om u te helpen de veelzijdigheid die de design stoelen hebben doorgemaakt te identificeren.

Verschillende soorten design stoelen voor thuis
Stoelen zijn een cruciaal onderdeel van het meubilair in uw huis. Een stoel is een must in elke ruimte, of het nu een zitkamer is of een andere. Het selecteren van de juiste stoel zal het comfortniveau van de kamer of eenheid verhogen. Toch zal het ook bijdragen aan de helderheid van de ruimte. Bij het zoeken naar stoelen die aan verschillende eisen voldoen, zijn er tal van mogelijkheden. Dit kan ook een beetje frustrerend worden als u worstelt om het ideale ontwerp, de afwerking en de grootte te kiezen vanwege de overvloed aan mogelijkheden. Het is verstandig om een aankoop te onderzoeken alvorens een aankoop te doen.

We zullen het hier hebben over de verschillende soorten stoelen die je in je huis kunt gebruiken. Hieronder vindt u een collectie stoelen die aansluiten bij uw interieur en de juiste kleuren en bekleding hebben:

FAUTEUIL STOELEN
Het Franse woord voor fauteuil, fauteuil, is waar het woord voor het eerst opdook. Een comfortabele fauteuil met verschillende vormen en stoffen staat bekend als een fauteuil stoel. De stoel ontstond in Frankrijk en werd eerst aangeduid als de Fauteuil Comfortable, een gezellige fauteuil. De naam “fauteuil” verwijst naar verschillende stoelen die voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Dat zijn:

Clubfauteuils: Zoals de naam al zegt, zijn de diepe zittingen bekleed met leer. Deze stoelen worden vaak gebruikt in clubs waar klanten een pluche zitplaats wensen. Ze worden ook gebruikt in woonkamers.

Wingback stoelen: Deze stoelen zorgen voor comfort en geven stijl aan de ruimte waarin ze staan. Deze stoelen onderscheiden zich door hun hoge rug die de gebruiker omsluit en zijn ideaal om in de woonkamer te lezen of van een kopje koffie te genieten.

Bergère stoelen: Als u uw huis een koninklijk gevoel wilt geven, zijn dit de ideale stoelen. Deze stoelen hebben meer blootgesteld hout op de poten en armleuningen dan club- en wingbackstoelen. Toch kan men ze gemakkelijk aanpassen en de armleuning van kussens voorzien.

RECLINERS
Luxe stoelen die relaxstoelen worden genoemd, laten u uw benen en voeten optillen en uw rug leunen om te ontspannen. De prijsverhoging voor deze stoelen wordt gerechtvaardigd door de functies die ze bieden. De computergestuurde en manuele versies zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, ledersoorten en stofpatronen. Dit zijn vaak ideale loungemeubels om televisie te kijken of gewoon te ontspannen. Toch kunt u ze ook in de hoeken van uw kamer bij ramen plaatsen om een rustgevend leeshoekje te creëren.

HAARDSTOELEN
Fireside Chairs Uw benen staan in de juiste hoek, en uw armen zijn rustig omdat deze gemaakt zijn om uw houding te ondersteunen. Deze hoge stoelen, het meest populair in heuvelachtige gebieden, zijn enigszins achteroverleunend en meestal bekleed met leer; als u ze laat bouwen, kunt u echter elk materiaal gebruiken dat u wenst. Als deze stoelen u niet in slaap brengen, zijn ze iets om naar uit te kijken op kille winterdagen wanneer u bij het haardvuur kunt zitten en gewoon kunt uitrusten.

SCHOMMELSTOEL
Elk huis heeft een plek voor schommelstoelen, of het nu voor ouders of jonge kinderen is. Hoewel ze verouderd lijken, stralen deze stoelen stijl uit en zijn ze een genot om op te zitten. De heen-en-weergaande beweging van deze stoelen en de gebogen benen helpen pasgeborenen in slaap te vallen en oudere mensen te ontspannen.

Als u er al een hebt, kan hij volledig uit hout bestaan als hij antiek is. Moderne schommelstoelen zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen en materialen, waaronder hout, kunststof en aluminium.

EETKAMERSTOELEN
De eetkamer is de meest cruciale ruimte in uw huis, vooral als u vaak bezoekers of familiebijeenkomsten ontvangt. U kunt een aparte teken- en eetkamer hebben, een open of gedeelde woonkamer, of beide, maar het decor van de eetkamer moet passen bij de rest van het decor van de kamer. Als het dezelfde kamer is, moeten de banken de stoelen en de tafel aanvullen omdat zij het middelpunt van de ruimte vormen.

TERRASSTOELEN
De oudere huisgenoten lezen ’s morgens meestal de krant. Op een mooie, heldere dag zullen zij er vrijwel zeker voor kiezen die buiten te lezen. Het kiezen van tuinmeubelen is relatief eenvoudiger, omdat u de esthetiek en het decor kunt negeren en u zich alleen op het comfort kunt concentreren.

Tuinstoelen bestaan meestal uit kunststof en zijn licht van gewicht, maar ijzeren tuinstoelen zijn ook gemakkelijk verkrijgbaar. Gazonstoelen, kunststof tuinstoelen en rieten stoelen zijn populaire zitmogelijkheden voor buiten. Deze hebben een hoger nut en kunnen binnenshuis worden gebruikt, maar vereisen weinig onderhoud.

TIPS VOOR HET KIEZEN VAN EEN STOEL VOOR UW HUIS
Hier volgen enkele suggesties om u te helpen de beste stoel voor uw behoeften te kiezen, want er zijn zoveel opties beschikbaar. Meet de ruimte waar u de stoel wilt plaatsen voordat u beslist over de aankoop, ongeacht de stijl. Overweeg hoe de ontworpen fauteuil zal passen bij de andere meubels in uw ruimte en of het een nuttige aankoop zal zijn voordat u een beslissing neemt; door dit te doen kunt u weerstand bieden aan de behoefte om een impulsaankoop te doen.

Een huis met kinderen en huisdieren kan al snel een mooie met zijde beklede zitting of witte stof op bijzetstoelen in de eethoek vernietigen. Een stoel met kussens van kunststof, hout of metaal is een goede optie voor plaatsen met een hoger risico op vlekken op het meubilair. Voor eetkamers die naast woonkamers liggen, zijn gezellige stoelen van stof of leer een uitstekende optie.

Grote, goed verlichte instellingen zijn ideaal voor stoelen met een groter formaat in donkere, schitterende of levendige kleuren. Het type kamer waar de stoelen staan zal de keuze van de stoelen bepalen. Keukenstoelen moeten functioneel zijn, eenvoudig te verplaatsen, comfortabel om op te zitten, en eenvoudig schoon te houden.

Aangezien je steeds vaker online stoelen koopt, moet je nagaan of er een goed retourbeleid is voor het geval de stoel te pijnlijk is, de stof of de kleur niet is wat je ervan verwacht had, of de kwaliteit niet naar wens is. We hopen dat u een hele reis door de galerij van Design stoelen, of moderne of antieke, die zeker zal helpen bij het selecteren van de perfecte een voor uw plaats!